OTIO SAPIENTIA ATQUE VITA

 

Månadsbrev från Måndagsgruppen

VII/MM

 

Rekordhög mötesfrekvens i juli

Efter ett juni helt utan möten presterade gruppen att hålla möte på var och en av de fem måndagar som juli månad detta år förärats. Dessa möten hölls i tre olika städer i lika många landskap. För första gången företogs också måndagsresan, som denna gång gick till Gävle, varunder det första årsmötet (31/7) hölls. En nyhet för detta tillfälle var indelningen av mötet i tre akter, var och en på sin egen plats och med sitt eget protokoll. Vidare hölls ett möte i Kungsbacka, resterande tre i Göteborg. Två av dessa ägde rum hemma hos medlemmar. Vid mötet på Elite Plaza Hotell fick en av medlemmarna tyvärr oväntade förhinder att närvara, men det överenskomna mötet genomfördes likväl av de övriga.

Julis möten:

3/7 Elite Plaza Hotell & Bishop's Arms

10/7 Kungsbacka

17/7 Rosengatan

24/7 Volrat Thamsgatan

31/7 Årsmöte, Gävle: I. Boulognerskogen, II. Stortorget,

III. Staketgatan

 

Måndagresan

En angelägen punkt under julimötena var den förestående måndagsresan. Vid det första mötet (3/7) framställde den decimerade gruppen tre förslag på orter som ansågs kunna motsvara gruppens speciella önskningar och behov. Det var värmländska Kristinehamn, marinstaden Karlskrona och norrlandsmetropolen Gävle. På följande möte (10/7) kunde efter vissa efterforskningar och diskussioner en omröstning hållas, vilken utföll till Gävles fördel. Karlskrona placerades i andra hand. Gävle ansågs därmed som det aktuella resmålet och diskussioner och planering fortskred under veckan. På det följande mötet (17/7) gjordes vissa förberedelser för själva årsmötet, som var planerat att hållas påföljande måndag (24/7), under resan till Gävle. Så kom krisen. En medlem fick på grund av externa åtaganden plötsliga förhinder beträffande den utsatta helgen och följande måndag. Man tvingades skjuta på resan en vecka, men fann att möjligheterna till logi i Gävle dessa dagar var avsevärt mer begränsade. Skulle man istället söka sig till Karlskrona, om man på det sättet skulle kunna stanna borta det antal dagar man från början planerat? Det var en rådvill grupp som samlades till krismöte i Johanneberg den 24/7. Man enades till sist att göra sitt yttersta för att behålla Gävle som resmål, om än kostnaderna skulle komma att ökas något. Man fann så en möjlighet genom att minska antalet nätter och åka först på söndagen och inte, som man tidigare önskat, redan på lördagen. Till resdag bestämdes söndagen den 30/7; årsmötet skulle hållas måndagen den 31 och hemresan ske den 1/8. Resan var därmed räddad, och gruppen kunde söndagen den 30 med tåg resa genom ett soligt Sverige, för att nå fram till den växlande molnigheten i sydöstra Norrland. Dagen därpå kunde ett krävande men grandiost årsmöte äga rum, under närmast episka omständigheter.

 

Poesifestival

Enligt ett beslut från 29/5 sattes som första punkt på dagordningen vid samtliga julimöten den poesifestival gruppen projekterat. Trots att man inte saknat idéer vad gäller utformning, kontakter, sponsorer &c, yppades vid krismötet farhågor om att projektet vore gruppen övermäktigt, åtminstone under den kommande hösten. Genom att skjuta på festivalen finge gruppen tillfälle att dels ytterligare planera, dels ägna mer tid åt den kanhända viktigare årsskriften. Man beslöt att iallafall förbereda en realistisk diskussion till årsmötet. Detta fastslog dock att ingen poesifestival i Måndagsgruppens regi skall äga rum under hösten 2000, men att en möjlighet skall erbjudas för poetiska bidrag till gruppens hemsida och eventuellt årsskriften.

 

Årsskrift och hemsida

Årsskriften har också varit en ständigt återkommande punkt på dagordningen i juli. Den befinner sig än så länge på idéstadiet. Tanken är att samla bidrag från såväl medlemmarna som utomstående i form av essäer, recensioner, analyser, skönlitterära texter och översättningar. Man har beslutat att den första publikationen måste vara ett uttryck för gruppens mållsättning, kulturdefinition och -aktion, samt vara representativ för kommande publikationer, för genren, för gruppen. Måndagsgruppens hemsida, som under den gångna månaden börjat ta synlig form, kommer sannolikt att ha stor betydelse för den kommande årsskriften, eftersom den är tänkt att kontinuerligt samla bidrag i aktuella ämnen och således vara en viktig urvalsgrund för inslagen i publikationen. Vidare skall hemsidan ge fortlöpande information om gruppens verksamhet, framförallt genom att göra mötesprotokollen tillgängliga, men också genom ett månatligt brev.

 

Stadgeändring

Vid mötet den 10/7 beslöt Måndagsgruppen för andra gången att under den tredje paragrafen i stadgarna, vilken behandlar gruppens organ, jämte Gruppmöte och Styrelse införa ett tredje organ, Måndagsrätten, vilken stadgeändring därför är att betrakta som en del av nu gällande stadgar.

 

Tematorka

Om antalet möten i juli varit lovvärt, har antalet temamöten varit klent. Det enda tematiska mötet var årsmötets tredje akt, som hade temat rörelse. Gruppen uppmärksammade vid krismötet den 24/7 denna brist, som gjort sig allvarligt gällande redan tidigare i år, och tänker vidta mått och steg för en restauration av förra höstens tematiska glansperiod.

 

Minns gruppen sitt motto?

Krismötet riktade även ett självrannsakande öga mot gruppens efterlevelse av sitt motto "Otio sapientia atque vita" (ung. "Vishet och liv uppnås genom ledighet"). Mottot befanns vara betydelsefullt såväl för gruppens grad av engagemang, t ex i en poesifestival, liksom för den under sommaren många gånger omtalade grupphälsan. Årsmötet tog återigen upp frågan om hur gruppen följer sitt motto, och kunde bestämt slå fast: idag har vi gjort det, imorgon skall vi göra det, igår är glömt. Gruppen hoppas att med mottot återigen i fokus med ny gnista ta sig an höstens verklighet.

 

Måndagsmyntet

Årsmötet slog fast att ett särskilt mynt av gruppen kommer att tilldelas personer som utfört någonting som går i linje med gruppens riktning. Måndagsgruppen avser därmed att premiera och uppmärksamma olika personer, utan att detta behöver ske inom ramen för en särskild tävling eller som ett årligt pris inom ett visst område. Mer exakta kriterier för utdelandet av detta mynt har ännu inte utarbetats. Vilka konkreta förutsättningar som finns för att genomföra mötets beslut är i nuläget ej heller klart. Med all säkerhet kommer dock gruppens motto att pryda utmärkelsen.

Måndagsgruppen | Möten | Arkiv | Bilder | Årsskrift | Månadsbrev | Herbarium

© Montagsgruppe 2000